Despre Racordaj

Alegerea tipului de racordaj

Primul pas este sa va alegeti noul tip de racordaj. De obicei, producatorii de racheta va indica ce tip de racordaj sa folositi la o anumita racheta, insa acest lucru nu este obligatoriu. Exista multi producatori independeti de racordaje, produsele lor meritand cel putin sa fie luate in calcul si analizate. Fiecare racordaj are propriile caracteristici.

In principiu, pe langa pret, trebuie vazut ce fel de racordaj va trebuie si ce fel de tensiune va avantajeaza. Trebuie ales intre durabilitate si rezilienta (proprietate a racordajului de a absorbi energia, prin deformare elastica, la impactul cu mingea). 

Cele mai dure corzi sunt facute din kevlar sau dintr-un derivat al poliesterului, Lexilon. 

Racordajele de tenis pot fi impartite in doua mari categorii: fir natural si fir sintetic. 


Fir natural

Corzile din fir natural sunt fabricate din intestine de vaca, printr-un proces complex. Caracteristicile principale sunt elasticitate extraordinara, tensiune stabila si "vigurozitate". In schimb, sunt foarte scumpe si sensibile la vreme, desi multe imbunatatire au fost introduse in practica in ultimii ani. Cu toate ca multi dintre jucatorii profesionisti joaca cu acest tip de racordaj, nu este destinat pentru amatori, fiind mai recomandabile racordajele cu un raport pret / performanta mai bun.

Exemple de racordaje din fir natural: Klip Legend, Bow Brand Championship, Pacific Prime Gut sau Babolat VS (care se fabrica din 1875 si care a fost folosit si de Ilie Nastase).

Fir sintetic

 Racordajele sintetice sunt in mare parte produse high-tech, constant imbunatatite astfel incat sa se apropie cat mai mult de perfomantele racordajelor din fir natural, avand drept avantaj suplimentar durabilitatea superioara. Exsita o mare diversitate de structuri si materiale, a caror analiza depaseste, insa, intentiile acestui articol.

Ce tensiune?

Racordarea se poate face in regie proprie sau se poate recurge la ajutorul unui specialist. Pentru a racorda singur racheta, trebuie sa dispuneti de o masina de racordat pe care sa stiti sa o manuiti. Cu siguranta sunt putini amatori de tenis ce detin propria masina de racordat rachetele. Pentru cei ce nu detin un astfel de aparat, este mai practic si eficient sa apeleze la un specialist.

Nu trebuie folosite tensiune mai mari decat cele recomandate de fabricantul rachetei (inscrise pa rama rachetei) deoarece se poate rupe sau deforma rama.

Ca o regula generala : cu cat tensiunea racordajului este mai mare cu atat va fi generata mai putina forta dar controlul va fi mai bun. Cu tensiunile mai mici se castiga mai multa putere dar se pierde control.

Tensiunea racordajului este e chestiune de preferinte personale si cel mai bun mod de a identifica tensiunea ideala pentru stilul de joc al fiecaruia este prin experimentari repetate cu tensiuni diferite in racordaj. Astfel, trebuie incercate diverse grade de "intindere" a racordajului. Daca jocul se imbunatateste, este grozav, daca nu, puteti oricand reveni la vechile setari sau incerca o tensiune diferita.

Iata pe scurt, efectele alegerii si montarii racordajului in jocul de tenis, in functie de tensiunea cu care este intinsa coarda racordajului :

 

 

Tensiune Racordaj

Putere 

Control Durabilitate Feel Confort

Moale

Crescuta Diminuat Crescuta Crescut Crescut

Tensionat

Diminuata Crescut Diminuata Diminuat  Diminuat