Acasa / Tenis / Beneficii psihologice ale jocului de tenis

Beneficii psihologice ale jocului de tenis

beneficii tenis

Tenisul aduce cu sine beneficii psihologice de necontestat. În orice sport, din punct de vedere neurochimic, substanţele numite endorfine, care produc eliberarea de stres şi durere în mod natural,  sunt produse în creier şi apoi eliberate în organism, creând astfel un sentiment de revigorare şi euforie.

Dincolo de explicaţia ştiinţifică, practicarea sportului şi, în special, a tenisului, are o serie de beneficii pe plan mental.

1. Controlul emoţiilor

Atunci când joci tenis, starea de spirit este foarte importantă. Jucătorul trebuie să aibă o gândire pozitivă, acesta fiind un factor cheie pentru a fi câştigător. Gândurile negative, teama de eşec sau încordarea trebuie eliminate prin control mental, astfel corpul va fi mai pregătit pentru victorie, acţionând eficient în joc. Acest control al gândirii poate fi realizat, spun psihologii, prin conştientizarea gândurilor şi adoptarea unei atitudini pozitive înainte şi în timpul jocului de tenis, o sarcină destul de dificilă care poate fi însă realizată prin mult exerciţiu. Acest proces de încărcare cu emoţii pozitive, care este practicat în tenis, poate aduce beneficii pentru starea mentală cotidiană.

2. Concentrarea asupra obiectivelor

Creierul uman poate funcţiona ca o maşină ce îndeplineşte mai multe sarcini deodata. Ne putem concentra la mai mulţi factori în acelaşi timp, cu toate acestea, pentru succesul unei sarcini este indicat să ne concentrăm toată atenţia asupra ei. În tenis este recomandat ca toată concentrarea să fie canalizată asupra jocului pe tot parcusul acestuia, nelăsând factori externi, precum presiunea timpului sau alte tensiuni, să afecteze concentrarea.

3. Îmbunătăţirea încrederii de sine

Dacă jucătorul de tenis vrea să câştige partida, atunci trebuie să aibă mind-set-ul unui învingător. Lipsa de încredere  şi evitarea asumării riscurilor sau a deciziilor rapide pot costa mult. Strategia jocului de tenis presupune calm şi încredere în confruntarea cu provocările, iar siguranţa acţiunilor va face ca jucătorul să performeze mai bine.

4. Gestionarea stresului

La un meci de tenis este important ca mintea să fie limpede, pentru ca jucătorul să se concentreze cu uşurinţă la stadiul respectiv al jocului, facilitând victoria.  Vizualizarea şi anticiparea acţiunilor adversarului sunt de ajutor în abordarea tehnicii şi a reacţiilor cele mai bune pentru succes, iar acestea pot fi realizate doar atunci când stresul este absent. Locul stresului este luat de concentrarea asupra reuşitei şi acea “încordare” care duce la eficienţă.

5. Dezvoltarea abilităţilor sociale 

Tenisul este un joc social, nici nu este de mirare că există atât de multe cluburi de tenis. Prin interacţiune şi comunicare pe teren, jucătorii de orice vârstă îşi extind cercul de cunştinţe şi leagă prietenii noi.

Pentru cei care practică tenisul la nivel de performanţă sau chiar pentru începători, pentru junori sau adulţi, echipamentele sportive de la TenisAxyall garantează suportul necesar practicării în perfecte condiţii a acestui sport cu atât de mulţi susţinători şi beneficii deloc de neglijat pe plan fizic şi psihic.

www.tenisaxyall.ro

Despre Tenis Axyall

Vezi Altceva

Antrenorul lui Novak Djokovic, Goran Ivanisevic, testat pozitiv cu Coronavirus

Novak Djokovic Adria Tour, a continuat vineri cu anunțul că antrenorul lui Novak, fostul campion la Wimbledon …

2 Comentarii

  1. AVRAMOAICA C -TIN

    FOARTE INTERESANT….MAI ALES PENTRU INCEPATORI. FELICITARI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.