Acasa / Tenis / ITF / Cat de important este rolul parintilor pentru reusita jucatorilor de tenis?

Cat de important este rolul parintilor pentru reusita jucatorilor de tenis?

 

parinti-in-tenisul-modern

Este una dintre cele mai rostite intrebari, direct sau indirect, din lumea tenisului de camp. De cele mai multe ori, un copil ajunge sa joace tenis de camp datorita parintilor sau unui alt membru al familiei. Decizia copilului de a alege sau nu, sa parcurga drumul spre marea performanta in tenis poate fi determinata de mai multi factori, ca placerea, dorinta, visul, ambitia. Spun “decizia copilului”pentru ca mai devreme sau mai tarziu, sportivul decide. Atitudinilor sanatoase recomandate de psihologii organizatiilor importante ale tenisului mondial, unii parinti le aduc contra-argumente notorii si aparent greu de combatut, referindu-se la metodele dure folosite de nume celebre. Am sa-i amintesc doar pe cativa dintre parintii din aceasta categorie, care au contribuit la reusita unor sportivi celebri, folosind in acest scop clasamentele actuale si trecute, cautand sa fiu cat mai la obiect.
Sa aruncam o privire asupra tenisului feminin.
Parintii surorilor Williams au hotarat destinul fiicelor lor inca dinainte de nasterea acestora si le-au tinut in priza pana la limita fortarii, cu scopul de a deveni foarte faimoase si bogate. Au folosit metode dure de antrenament si au reusit schimband aspectul tenisului feminin, adugand forta unei pregatiri fizice duse la extrem.
Cu 107 victorii, dintre care care 22 de Gram Slem, Steffi Graf este una dintre cele mai mari jucatoare ale tuturor timpurilor, in timpul carierei au fost 2 constante in viata ei: tenisul si tatal. Peter a vazut-o ca pe o masina de facut bani, mai tarziu fiind inchis pentru evaziune fiscala.
Insa cel mai cumplit exemplu este cel a unui francez care a pus otrava in bautura unuia dintre rivalii fiului sau, un copil! Asadar iata ca in ciuda unor comportamente diferite de cele recomandate de experti sunt persoane care au reusit sa atinga cele mai inalte culmi ale performantei prin fortare si prin folosirea tehnicilor motivationale din categoria fricii: Williams, Hingis, Pierce si Capriati.

PARINTII PASIONATI
In cadrul acestui rationament, cu care unii parinti isi justifica comportamentul sunt neglijate cateva aspecte importante. In primul rand ne scapa cu relativa usurinta din vedere cazurile de abandon prematur, unele dintre acestea venind chiar dupa rezultate notabile la varste foarte mici. Aceste abandonuri sunt insotite nu de putine ori, de repulsia persoanelor in cauza pentru tot ce e legat de tenis. In al doilea rand, dar nicidecum mai putin important este faptul ca, asa cum fortarea corpului poate duce la accidentari care lasa urme, fortarea psihologica poate duce la traume care raman multa vreme uneori toata viata. Si atunci, ne intrebam: merita aleasa aceasta cale? Pentru ca mai exista o cale de a atinge marea performanta, cea de a dezvoltarii armoniase, atat fizic, cat si psihic, o cale „legiferata”in tarile avansate pe introducerea regulilor si recomandarilor concepute de experiti in domeniu.
Sunt si exemple de reusita in care parintii au fost mai degraba sustinatori decat presanti. Iata cateva dintre acestea: Dinara Safina (mama antrenoare,tatal director de club sportiv), Jelena Jankovic (mama care calatoreste cu ea), Elena Dementieva (mama,Vera), Ana Ivanovic(tatal) Agnieszka Radwanska (tatal), Mario Bartoli(tatal) Caroline Wozniacki (tatal) si exemplele le pot continua, doar ca sunt mai putin „senzationale” decat cele din prima categorie.

ANTRENAMENTUL PARINTILOR
Parintii sunt printre principalii actori ai piesei cu titlu „Performanta in tenis”, pentru ca ei sunt cei care ii aduc pe copii la tenis prima data si apoi zi de zi, ei suporta cheltuielile si ei l-au ales pe antrenor. Pe drumul spre marea performanta, fiecare membru al echipei din jurul sportivului poate contribui la progresul acestuia. Asa cum acesta se dezvolta continuu, testandu-si limitele clipa de clipa, la fel parintii sunt nevoiti sa se adapteze si sa se dezvolte.
Printre lucrurile dificile pentru parinti am constatat urmatoarele :
Sa-si defineasca rolul de parinte,sa-si descopere si sa-si acepte limitele referitoare la competentele in tenis;
Sa nu se indentifice cu rezultatele copilului;
Sa reziste tentatiei de a-l antrena atunci cand nu e pregatit sa-o faca(tenisul poate parea simplu uneori numai pentru ca persoana nu e inca pregatita sa-i descopere complexitatea);
Sa nu-l forteze pe copil atunci cand ecesta este „insuficient de motivat”;
Sa discute mai mult despre progresele jucatorului si mai putin de rezultate, puncte si clasment;
Sa aiba rabdare, evitand asteptarile nerealiste care uneori devin pretentii;
Sa inteleaga nevoia copilului de a se juca si sa nu transforme tenisul intr-o slujba la o varsta frageda;

www.tenisaxyall.ro

Despre TenisAxyall Blog

Blog dedicat tenisului de camp

Vezi Altceva

Antrenorul lui Novak Djokovic, Goran Ivanisevic, testat pozitiv cu Coronavirus

Novak Djokovic Adria Tour, a continuat vineri cu anunțul că antrenorul lui Novak, fostul campion la Wimbledon …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.