Acasa / Produse / Aruncarea mingei de tenis

Aruncarea mingei de tenis

Aruncarea  mingei de tenis astfel incat s-o si poti servi

aruncarea-mingei-de-tenis

Pe vremea regilor Frantei, pe cand poporul juca un stramos al tenisului denumit “jeu de longue paume”, inaltii reprezentanti ai curtii regale se distrau jucand “jeu de court paume”. Terenul era mai mic si de obicei in spatii inchise, indoor, dar diferenta principal era ca, in timp ce oamenii de rand loveu mingea cu palma, la curtea regala se folosea un “adaos”denumit racheta, inventat in Italia cam in aceeasi perioada cu furculita.

  Intre timp, lucrurile au evoluat mult, punerea mingii in joc a incetat sa mai fie considerata o rusine, lovitura a capatat chiar si un nume ( serviciu) si a devenit o adevarata arma.

Serviciul este singura lovitura din tenis care nu depinde de adversary sau, mai bine spus, de o lovitura a acestuia. Poate parea paradoxal, dar pentru multi tocmai de aceea e si cea mai grea, cea mai stresanta lovitura. Putem face un exercitiu de imaginatie, de dedublare, gandidu-ma ca la serviciu suntem doi: eu, cel care va trebui sa-mi arunc mingea, si eu, cel care va trebui s-o lovesc. De modul in care ma inteleg eu, cel alfat la aruncare, cu mine, cel care lovesc, depinde de efacitatea serviciului. Astfel spus, eu si cu mine suntem cei de care depinde cheia succesului meu. Secretul e ca eu si cu mine sa ne vedem fiecare de treaba si de “personalitatea” lui. Altfel spus, eu sa nu ma las influentat de mine sau viceversa.

Sa facem insa cateva referiri la pozitia “clasica”, pregatitioare pentru executarea serviciului.

Pozitia pregatitoare:

Jucatorul  se plaseaza in lateral, mai aproape sau mai departe de centrul liniei de fund a terenului, in funtie de obisnuinta sau de intentiile sale tactice;

Picioarele  sunt usor departate si in linie cu umerii

Greutatea corpului este repartizata pe ambele picioare, aflate intr-o pozitie supla;

Laba piciorului stang  este orientate la 45 de grade fata de linia de fund ( valabil pentru dreptaci)

Piciorul drept  este asezat perpendicular pe traiectoria pe care jucatorul doreste s-o imprime mingii;

Bratele sunt relaxate, in fata corpului, capul este ridicat, iar privirea orientate spre careul de serviciu sis pre adversar.

Cam asta ar fi, pe scurt, pozitia de plecare in cazul serviciului. Bineinteles, aceasta se poate modifica in functie de calitatile sau dispozitiile natural ale jucatorului.

Primul lucru care trebuie determinat de jucator este punctual la care mingea poate fi lovita cu cea mai mare eficienta. In cele mai multe cazuri, acesta este la inaltimea pe care jucatorul intins la maximum o poate atinge cu racheta. Il vom numi in continuare punct de contact. In functie de acesta, mingea poate fi aruncata in mai multe feluri:

Astfel incat sa ajunga exact pana la punctual de contact, fiind deci lovita in momentul in care a atins inaltimea maxima. Exista mai multi jucatori care prefer acest stil, iar la unii chiar se observa acea fractiune de secunda in care totul e “incremenit”. Corpul aduna energia finala pentru explozie, iar mingea se pregateste de coborare, neapucand insa s-o faca. Bjorn Borg a fost unul dintre jucatorii care loveau mingea in punctual ei maxim. El chiar obisnuia sa-si antreneze arucare chiar sic and se afla in casa, incercand sa lanseze mingea astfel incat sa ajunga pana la tavan fara a-l lovi, doar atingandu-l usor.

Urmarindu-se sa depaseasca punctual de contact, pentru a fi lovita in acest punct in momentul revenirii (caderii).Majoritatea jucatorilor folosesc aceasta aruncare, inaltimea ei maxima diferind in functie de  viteza lor de executie, de indemanare s.a.

Cu intentia de a depasi punctual de contact, dar lovita in acel punct in momentul in care se afla in urcare, adica pana sa fi atins inaltimea maxima la care ar fi ajuns in mod natura. Aceasta tehnica necesita o viteza mare de executie si este solicitanta pentru umar, dovada ca doi dintre cei mai cunoscuti practicanti ai ei, Roscoe Tanner si Goran Ivanisevic, au avut problem cu umarul.

Oricare ar fi stilul folosit, tehnica aruncarii presupune ca mana cu care lansam mingea sa fie relaxata.

Sa nu incheiem insa fara a spune ca asa cum se exerseaza serviciul, la fel se exerseaza separate si aruncarea, lucru de care nu sunt convinsi chiar toti jucatorii.

www.tenisaxyall.ro

Despre TenisAxyall Blog

Blog dedicat tenisului de camp

Vezi Altceva

Antrenorul lui Novak Djokovic, Goran Ivanisevic, testat pozitiv cu Coronavirus

Novak Djokovic Adria Tour, a continuat vineri cu anunțul că antrenorul lui Novak, fostul campion la Wimbledon …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.